Sajtóközlemény

A Szalmaszál Fogyatékos Embereket Segítő Szolgálat és a Városépítők Köre Közhasznú Egyesület konzorciumot hozott létre, hogy pályázatot nyújtson be Az önkéntesség elterjesztése a konvergencia régiók területén című pályázati felhívásra. A két szervezet célja, hogy egy önkéntes központot alakítson ki és tartson fenn a Közép- Szabolcsi Kistérségben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Rétköz (Balsa, Buj, Gávavencsellő, Ibrány, Nagyhalász, Paszab, Tiszabercel, Tiszatelek) térségében nem annyira elterjedt az önkéntes segítség nyújtás valamint az önkéntes munka, mint az ország nyugati felén. Ezért nem az itt élők „nemtörődömsége” a felelős, hanem az, hogy meglehetősen ritka az ilyen jellegű kezdeményezés, kevés a hatékony koordinálásra alkalmas szervezet, amely alkalmas nagyobb tömegek megmozgatására. Ezért hoztuk létre a Rétközi Önkéntes Központot (RÖK).
A RÖK célja az önkéntességre hajlandó célszemélyek felkutatása, motiválása és képzése. A Központ alkalmas az önkéntesség elvének terjesztésére, valamint az önkéntesek és a fogadó szervezetek közötti kapcsolat megteremtésére, irányítására.

Hosszú távú célunk, hogy egy olyan önkéntes közösséget hozzunk létre, amely a közösség életét jobbá teszi. Kezdetben 100 fő önkéntest vonunk be a projektbe, számukra 20 órás tréninget biztosítunk, ami felkészíti őket az önkéntes munka megfelelő és hatékony ellátására. Megismerteti őket, hogy hogyan és hol tudnak önkéntes munkát végezni. A hatékony működés érdekében szándékunkban áll egy helyi önkormányzattal, egy szakszolgálattal és két állami intézménnyel együttműködést létrehozni.

Az önkéntes munka informális és non-formális tanulási lehetőséget nyújt és ezért az Európai Unió által hirdetett életen át tartó tanulás fontos eszköze.
A projektben résztvevők számát 2016-ig 110 főre, 2018-ig pedig 120 főre szeretnénk emelni, ezzel arányosan nőne a projektbe bevont hátrányos helyzetűek száma is kb. 25 főről 35 főre.

A kapcsolati háló kiépítése során három intézményt szeretnénk bevonni - mint önkénteseket fogadó szervezeteket. Az egyik az ibrányi  Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és annak tiszaberceli telephelye, a másik a Szalmaszál Fogyatékos Embereket Segítő Szolgálat, a harmadik intézmény pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Területi Gyermekvédelmi Központja.